PFB - CsirkeKör - 42,7 km

43 km

CsirkeKör

Technikai okok miatt átmenetileg a kör nem futható.Igyekszünk,hogy minél hamarabb újra "birtokba" vehessétek.

Ez egy különleges mix kör, ahol kétféle talaj, két világ kapcsolódik össze és okoz egy egyedi élményt. Történt ugyanis, hogy a kis terepkörünk és a kis aszfaltkörünk összekapcsolása, egymás után futása teljesen véletlenül egy csirke formájú útvonalat eredményezett, innen a CsirkeKör.

Táv: 42,7 km, mely az első felében terepen, a második felében aszfalton vezet!

Szintemelkedés: 1070 méter

Futó szintidő: 8 óra

Aki a futó szintidőn túl teljesíti a kört, túrázóként kerül fel a teljesítők listájára és egy túraérmet kap (ebből nem készül külön csirkés verzió).

Nevezési díj: 4500 Ft

Érem nélküli, támogatói díj: 2000 Ft – ez esetben is felkerülsz az eredménylistára.

Minden teljesítőnek az alábbi kedvezmények járnak az érem mellé:

– 20% vásárlási kupon a Squeezy termékekre: www.squeezy-nutrition.hu/

– 20% kedvezmény a RunnersLab teljesítménydiagnosztikára: www.runnerslab.hu/

– 20% kedvezmény az általunk szervezett versenyek közül egy nevezésre, amit a teljesítéstől számított 1 évig lehet felhasználni: www.pomazifutobajnokokse.hu/hu/

A kedvezményekről minden teljesítő a teljesítés után kap egy tájékoztató e-mailt.

A nevezéseket a nevezési díj beérkezésétől számított 2 napon belül hagyjuk jóvá.

Cipőválasztási tippek: ez a kör szerintünk szezonálisan futható egy aszfaltos cipőben is végig. Vagy ha már nem sajnálod és amúgy is kopott a talpa a terepcipődnek, akkor abban is lefuthatod az egészet. Vannak úgynevezett félterep cipők is, talán ezek lennének a legoptimálisabbak erre a körre. De ha van segítséged, akkor féltávnál a cipőcsere a legmenőbb!

CsirkeKör itiner

Ha szeretnéd letölteni az itinert, akkor azt megteheted innen: https://drive.google.com/file/d/1AQbnt5kTiPlR9VgkBHYWOMBPW1gPTUyJ/view

A művelődési ház bejáratától jobbra találod a rajtkódot, amivel indíthatod a teljesítést, olvasd be! Ezután kerüld meg az épületet, itt nem egy utcát, hanem csak egy, a házak között szaladó, új építésű kerékpárutat találsz. Ezen balra, a park felé kell menned. Igazából ez már a SÁRGA sáv jelzés, de sajnos elég hiányosan van jelölve. A szobrot balra kerülve átfutsz a parkon, majd a Szelistye sétányon egyenesen továbbhaladva jobb oldaladon lesz egy játszótér, egy SPAR, azután meg egy rekortán futópálya. Amikor már a futópályát is elhagytad, akkor az utca beletorkollik a Tél utcába (0,7 km), amin balra, felfelé kell továbbmenned. Itt már ízelítőt kapsz a rád váró emelkedőkből. Ha megmásztad a Tél utcát, akkor a végén (1,25 km) jobbra fordulva a Majdán utcán folytasd az utad! Itt már végre terepet is lát a terepcipőd. Ezen a földes úton 750 m-t kell haladnod – közben balra látod a Magyar Várat – és pontosan 2,0 km-nél jobbra be kell menned egy útra, amin szemben már látod Árpád lovas szobrát és két zászlót. A szobor mögül érkezve, bal oldalon lefelé találod a ZÖLD + jelzést, ezen menj le! Leérsz egy nagy mező szélére (2,3 km), ami már újra a SÁRGA sáv, de még egy kicsit jelöletlenül. A mező kitaposott szélén egyenesen fuss 300 m-t (2,6 km) és kanyarodj balra felfelé egy köves, autó szélességű úton. Először tarts jobbra, majd maradj végig ezen az újra kövessé váló, széles úton, 3,5 km-nél jobbra, majd 100 m múlva balra menj. Ezen az úton nemsokára egy rétre jutsz ki, aminek a túloldalán ne akarj felmenni a dombra, hanem attól kicsit balra, a kis ösvényen folytasd. A sűrűbe belépve 50 m után már látszik a SÁRGA sáv jelzés, ami mutatja, hogy 90 fokkal balra kell kanyarodnod (3,85 km). Innentől 1 km-en át egyértelmű lesz, egyenesen felfelé, egy víz által középen kivájt, kaptatókkal teli ösvény visz az Oszolyra. 4,8 km-nél kiérsz egy kis tisztásra, ahol balra folytasd! Nem sokkal ezután több turistaút találkozik, itt át kell váltanod jobbra a SÁRGA háromszögre, az visz fel az Oszoly-csúcsra. Óvatosan menj fel, a kövek vizesen csúsznak! A csúcson van az 2. ellenőrző pont. A kód a kereszttől – ha onnan nézed, ahonnan jöttél – jobbra, kicsit lentebb, az információs tábla hátulján van. A tábla hátulján 2 kód van, a miénk a jobb alsó sarokban van, rá van írva, hogy PFB-PálosKör, azt olvasd be! Az alternatív kód a kereszttől balra, kicsit lentebb, egy kékre festett sziklánál lévő cserjén van alul. Eddig 5,0 km-t tettél meg.

Miután beolvastad a kódot és megcsodáltad a kilátást, ereszkedj le óvatosan arra, ahonnan jöttél. 50 m után átmész két jelöléses fa között, utánuk egyből jobbra találsz egy kis jelöletlen ösvényt, azon fuss le az Oszolyról. 200 m múlva SÁRGA + jelzésű lesz, tarts jobbra rajta. Óvatosan haladj a nagy kövek között, 100 m múlva balra visz a jelzés, menj végig lefelé, amíg egy pihenőbe nem jutsz. Itt van vízvételi lehetőség, 20 méterre balra, az utcasarkon egy nyomós kút! Ott az útra kiérve fordulj élesen jobbra és haladj tovább a PIROS sávon! Ezen a jelzésen 1 km-t futva kiérsz egy autóút mellé, az erdőből kilépve közvetlenül balra, majd az úton jobbra fordulj (6,5 km)! Az úton óvatosan kelj át a túloldalra, 500 m múlva a kereszteződésben balra kell fordulnod. Az út mellett bal oldalon a füvön tudsz futni, de előbb-utóbb nagyon körültekintően át kell menned a túloldalára, mert 600 m után – a Csikóváraljai menedékház buszmegálló után – jobbra kell fordulnod (7,6 km), ahonnan kezdetét veszi a hosszú, masszív emelkedő... Az aszfaltos úton 550 m-t kell megtenned a menedékházig, közben ne térj le/ne kövesd tovább a PIROS sávot! Ez az út már a ZÖLD négyzet. A menedékházat balra felfelé kikerülve, majd jobbra a 2. ösvényre kanyarodva továbbra is a ZÖLD négyzeten folytasd utad (8,15 km)! 600 m múlva elérkezel a Gyopár-forráshoz (időszakosan ad csak vizet), itt balra, majd egyből jobbra, a ZÖLD pöttyön kell továbbhaladnod. Ezen addig menj (kb. 850 m-t), amíg meg nem látod a ZÖLD háromszöget, balra azon folytasd tovább (9,6 km). Ez a jelzés visz át a Kis- és Nagy-Csikóváron, majd a Bölcső-hegyen is, egészen a Lajos-forrásig, úgyhogy ezt figyeld 3,8 km-en keresztül! A Nagy-Csikóváron 10,6 km-nél lesz keresztben egy út, de te menj tovább egyenesen. A hegyről való leereszkedés után egy U alakú elágazáshoz érsz (11,6 km), ahol három út megy balra és kettő jobbra. Te a közelebbi balra menő utat válaszd, az továbbra is a ZÖLD háromszög, innentől mész fel a Bölcső-hegyre. 12,1 km-nél menj jobbra egy szélesebb útra, majd az első lehetőségnél megint jobbra. A következő elágazásnál is a ZÖLD háromszöget keresd, szemben fogod látni, de jobbra mutat! Nemsokára egy sziklás, meredek rész következik, mígnem feljutsz a Bölcső-hegynek majdnem a tetejére, egy jobbkanyarhoz, ahonnan már lefelé vezet az út. Itt állj meg, mert elérkeztél a 3. ellenőrző ponthoz (12,7 km)! Itt szemben, kb. 6 m-re találod a kódot egy fán (1 óránál). A pótkód pedig a kanyarban lévő nagy sziklák mögötti fák egyikén van hátul.

A kódbeolvasás után a ZÖLD háromszögön menj tovább lefelé, 700 m múlva eléred a Lajos-forrást (13,4 km). Vízvételi lehetőség! A forrást a menedékház felé elhagyva kb. 100 m múlva jobbra fordulva a SÁRGA sávon folytasd az utadat, először le egy lépcsőn, majd át a réten, annak jobb sarkától lefelé a kanyargós úton. 15,2 km-nél elmegy az út a Csepel-forrás mellett, de 200 m kitérővel a SÁRGA pöttyön megközelítve tudsz belőle vizet venni. Nem sokkal ezután a SÁRGA sávon továbbhaladva 15,4 km-től a SÁRGA barlang jelen menj tovább. 200 m múlva jobb kéz felé lesz a Vasas-szakadék, amit mindenképpen érdemes megcsodálnod, mert nagyon szép! Ezután már ZÖLD barlang jelöléssel folytatódik az út, amin 500 m-t kell megtenned, aztán kanyarodj jobbra egy SÁRGA T jelölésű 20 m-nyi szakaszra, annak végén ismét jobbra fordulva a ZÖLD sávon fordulj vissza (16,1 km). 1,4 km múlva eléred a Kőhegyi Menedékházat, ahol ehetsz-ihatsz és a vécét is használhatod. Itt – 17,5 km-nél – találod a 4. ellenőrző pontot is! A kód a menedékház bejáratával szemben, a Pilis Parkerdő tábla oldalán van. Itt több kód is van, figyelj arra, hogy a miénket (a legfelsőt) olvasd be! További 300 m megtétele után – még mindig a ZÖLD sávon elérkezel a Petőfi-kilátóhoz, ahol egy pecsételő dobozos fán megtalálod a pótkódot, ha szükséges. Itt ne siess annyira, hogy nem csodálod meg a gyönyörű kilátást!

Innen már csak le kell csörgedezned a kanyargós úton, végig a ZÖLD sávon. Amikor 2,5 km múlva beérsz Pomázra és mindkét oldalon házakat látsz, akkor már a Vróci úton haladsz (20,2 km), ezen 500 m-t futva elérkezel egy elágazáshoz. Középen találsz egy barna nyomós kutat, nem árt feltankolnod! Majd a bal oldali utat (továbbra is a Vróci út) válaszd, azon fuss még 300 m-t, majd az első utcánál fordulj balra. Ez a Mandics utca, fuss el a legvégéig kb. 300 m-t, majd a két jobbra menő utcából a távolabbin, a Honfoglalás útján folytasd (21,3 km). Újabb 300 m után ez az út beletorkollik a városból kivezető útba, ezen balra, majd egyből jobbra fordulj és így Szentendre felé veszed az irányt. Most egy olyan útszakasz jön 3 km-en át, ahol nagyon figyelned kell az autósokra, mert keskeny az út és nincs mellette járda vagy bicikliút! Ezen a szakaszon 1,5 km múlva (23,2 km) elérkezel a 5. ellenőrző ponthoz. Az út bal oldalán találsz egy lovardát, annak a kerítésén van a kódunk egy lovaglás feliratú tábla mellett.

Továbbfutva 1,5 km múlva eléred Szentendrét. Kis emelkedős rész után menj át az út túloldalára és egyenesen folytasd a Pomázi út menti járdán. Amikor kettéválik az út, akkor a bal oldali STOP táblás ágat válaszd (a jobb oldali kis utcában a sarkon egyből találsz egy nyomós kutat), menj át a zebrán a túloldalra és egyenesen fuss tovább, át a Kálvária téren. A járda végén, 25,7 km-nél találsz egy lépcsőt, ami levisz egy aluljáróba, így át tudsz menni a 11-es főút alatt. A kis hídon menj át a Bükkös-patak túloldalára, feljőve pedig jobbra a patakhoz legközelebbi párhuzamos utcán, a Bükkös parton haladj tovább. Kb. 15 m-rel a macskakő kezdete után fordulj balra a Dumtsa Jenő sétálóutcára. Ezen fuss el a Fő térig, maradj a tér jobb oldalán és a szemben látható Centrum cukrászdát jobbról kerülve, a Bogdányi úton haladj tovább kb. 500 m-t, majd egy Buszparkoló feliratú táblát (és PálosKör matricát) látva fordulj jobbra, az a kis utca kivezet a Duna korzóra. Azon fordulj balra és menj el a gát végéig, amikor már le tudsz kanyarodni közvetlenül a parti sétáló útra. De mielőtt lekanyarodnál, állj meg, hiszen elérkeztél az 6. ellenőrző ponthoz! Találsz az nagy, kék festésű fém szekrényt, annak hátulján meg a QR kódunkat, azt olvasd be! Ekkor 27,1 km-nél tartasz.

Miután beolvastad a kódot, kanyarodj le a partra és ott fuss végig, ahonnan már kezdődik a kerékpárút (28,2 km). Innentől semmi másra nem kell figyelned, csak hogy 6,2 km-en keresztül ne térj le erről a bicikliútról. Még egyből a teniszpályáknál, bal oldalon a kerítés mellett találsz egy földből kiálló kis csapot! Aztán kanyarodj balra, végig a Duna mellett haladva, majd egy kis hídon átmenve, a Lupa-tó melletti új bicikliúton fuss, a tótól eltávolodva pedig egy ártéri erdőn is fuss át. Ahogy kijössz az erdőből, balra lesz egy kerékpáros pihenő, ami a 7. ellenőrző pont és az utolsó vízvételi lehetőség is egyben! Egy tábla hátulján találod a kódot (34,4 km), amit szintén olvass be!

200 m-t még menj tovább, majd fordulj 90 fokkal jobbra egy másik kerékpárútra Budakalász felé. Ezen menj nyílegyenesen 1,4 km-t – közben 3 kis körforgalmon és a 11-es főút felett is átfutsz –, majd a kerékpárúton maradva fordulj élesen jobbra, aztán balra, Szentendre felé vedd az irányt. Fuss 2,5 km-t és elérsz a 8. ellenőrző pontig. A KFC előtti óriás hirdetőtábla hátulján van a kódunk, olvasd be! Ekkor 38,5 km-nél jársz.

Továbbfutva menj át az úton a lámpás gyalogátkelőnél, de ne a bicikliúton, hanem a szemközti úton (amerre a Fordot látod) folytasd, azon 500 m múlva kilyukadsz a Dobogókői úthoz, amin óvatosan kelj át, mert nagyon forgalmas! A túloldalán van a kerékpárút, ami már Pomázra visz, balra folytasd (39,1 km). Ezen fuss végig, majd menj át az úton (40,8 km). Továbbra is a bicikliúton fuss, ami először balra kanyarodik a Dera-patak mellett, majd jobbra és az már a Bihari János utca. Fuss el annak is a végéig, majd fordulj balra (41,7 km). 200 m múlva elérkezel a HÉV-átjáróhoz, amin óvatosan menj át, majd egyből jobbra fordulva a busz pályaudvaron át eljutsz a Trianon térig (42,2 km). Menj tovább egyenesen a főút szélén, a járdán. 400 m múlva kell balra fordulnod egy pirosra festett zebrával betorkolló utcába, de addig már lesz kb. félúton egy gyalogátkelőhely, hogy szabályosan és biztonságosan átmehess az út bal oldalára. Miután balra fordultál a Huszár utcába, 20 m után már látod is balra a művelődési házat, fuss el a bejáratáig és olvasd le a célkódot!

Gratulálunk a sikeres teljesítéshez! Jó pihenést kívánunk!

Vízvételi lehetőségek:

– 0 km: művelődési ház (Covid-helyzetben nincs)

– 5,7 km: Oszoly-pihenő

– 8,75 km: Gyopár-forrás (időszakosan ad csak vizet)

– 13,4 km: Lajos-forrás

– 15,2 km: Csepel-forrás (200 m kitérő)

– 17,5 km: Kőhegyi Menedékház (nyitva: szerdától vasárnapig 10:00–18:00)

– 20,7 km: Vróci út - Damjanich utca elágazása

– 25,3 km: Pomázi út, Kálvária úton való átkelés előtt jobbra

– 28,5 km: Szentendre, teniszpályák kerítése melletti kis csap

– 34,4 km: Budakalász, kerékpáros pihenő

– 42,7 km: művelődési ház (Covid-helyzetben nincs)

QR kódok:

1.: művelődési ház – 0 km

2.: Oszoly-csúcs – 5,0 km

3.: Bölcső-hegy – 12,7 km

4.: Kőhegyi Menedékház – 17,5 km

5.: Lovarda – 23,2 km

6.: Duna korzó – 27,1 km

7.: Budakalász, kerékpáros pihenő – 34,4 km

8.: KFC – 38,5 km

9.: művelődési ház – 42,7 km

További fontos információk:

– minden szombaton délelőtt a művelődési ház parkolójában termelői piac van, ezért elképzelhető, hogy nem lehet ott parkolni, csak mellette a posta parkolójában, ami kb. 100 méterre van a Huszár utcában

– a vírushelyzetre való tekintettel a művelődési ház ideiglenesen zárva tart!

– a Szentendre melletti katonai lőtéren sokszor gyakorlatoznak, így a lövések hangja a kör terep részein bizonyos légköri viszonyoknál hallható, ne ijedjetek meg

– a rajt/cél területén találtok egy non-stop gyógyszertárat, ha esetleg szükség lenne rá (ne legyen)

– indulás előtt az itinert fotózd le magadnak a telefonodra, ha esetleg nem lenne térerőd, mindig rá tudj nézni

Ha kérdésed van, elakadtál, illetve ha kiszálltál, hívj vagy üzenj: +36 70 213 64 75 vagy +36 70 273 05 14

Megköszönjük, ha erre a telefonszámra dobsz egy sms-t, hogy mikor rajtolsz (név és pontos dátum, idő), így várni tudunk a célban az éremmel: +36 70 273 05 14

Runaway